Beate Andersen og Simon Aaen i Æglageret, 15. okt – 13. nov. 2022

Holbæk Kunstforening byder varmt velkommen til vores efterårsudstilling med med de to “sværvægtere” indenfor hver sit felt:
Beate Andersen (stentøj) og Simon Aaen (billedkunst). Der er fernisering lørdag d. 15. oktober kl. 13 – 15,

Tro på natur og form

Holbæk Kunstforenings to nye udstillere fra den 15. oktober, billed-og kirkekunstner Simon Aaen og keramiker Beate Andersen,  er begge optaget af visionen om værker, der trækker uendeligheden ned til os.

Simon Aaen maler, så naturens skønhed trækker himlen ned til beskueren, siger han, der i sin billed-og kirkekunst har naturen og troen som arbejdsområder. Koblingen mellem de to felter bygger på en gammel tradition. Når en solopgang for eksempel bliver billedet på påskemorgen, er det, ifølge Simon Aaen, et eksempel på, at vi med et ankerpunkt i naturen kan bevæge os over i rummet for tro. Og udtrykket i hans religiøse motiver balancerer fint mellem tradition og fornyelse, mellem konkret og abstrakt – et billede på det sete i det usete.

Det sker med en maleteknik med mange lag maling, der giver en levende overflade, hvor farvefladerne flyder sammen og giver oplevelsen af naturens flygtige forandring af skiftende lys og stemning.

Simon Aaen har udsmykket mange kirkerum, sognegårde mm. landet over. Udtrykket er moderne, men altid forankret i en teologisk og kulturhistorisk tradition, som han mener, rummet gør krav på. For al Simon Aaens kunst gælder det nemlig, at han ikke leverer en færdig fortælling men har sprækker og åbninger med plads til, at beskueren selv kan tolke videre.

For Holbæk Kunstforenings anden udstiller, keramiker Beate Andersen, gælder et ønske om, at hendes keramiske værker må få karakter af uendelighed. Det ligger hende stærkt på sinde, at mønstrene i hendes keramiske værker, for eksempel i krukkerne, integrerer med krukkens form og forvandles til et hele, som så lever sit eget liv.

Samtlige af Beate Andersens arbejder er udført i stentøj. Derefter glaseret med ekstremt matte glasurer og malet med sorte oxyder. Til slut brændes arbejdet i en 1300 grader varm gasovn. Keramikeren arbejder med arketypiske mønstre, der integreres med den enkelte krukkes form og dermed forvandles til et samlet udtryk.

For det er Beate Andersens ypperste formål med sine keramiske arbejder, at de fremstår som et hele, en teknik hun har udviklet og forfinet, siden hun forlod Kunsthåndværkerskolen i 1964. Mønstre har altid optaget hende, og hun har gennem årene søgt inspiration på rejser til bla. Nepal, Tibet, Andalusien, Syrien og Iran.

Se eksempler på Beate Andersens stentøj HER og Simon Aaaens akrylmalerier HER

Læs mere om de to kunstnere her: www.beate-andersen.dk og www.simonaaen.com

Entré kr. 20,-. På ferniseringsdagen gratis