Levende kunst gennem 90 år

Holbæk Kunstforening Æglageret fylder 90 år i år. Det fejres med en helt unik udstilling i Æglageret i Holbæk, der fylder vægge og gulv med nogen af de markante kunstnere, der har udstillet for hvert tiår siden kunstforeningens start i 1933 og til i dag i 2023. Holbæk Kunstforenings bestyrelse har arbejdet ihærdigt med af skaffe de mange kunstværker, som er indhentet fra såvel kunstnere og museer som fra private samlinger. Så på vægge, gulv og i loftsbjælker vil kendte og markante kunstnere være strøet ud med markering af det tiår, som kunstnerne har været udstillet i.

For blot at nævne et lille udsnit af de kunstnere, der har passeret gennem Æglageret i de 90 år, vil man blandt andet møde kunstværker af Sigurd Swane, Henry Heerup, Karl Åge Riget, Lotte Dandanell, Jesper Neergaard, Andreas Vind, Røde Mor, Mette Møller Bovin, Jørgen Nash, Ejler Bille, Naivisterne, Jane Balsgaard samt Frederik Hesseldahl. Herudover har en lille udstilling med de Holbæk baserede malersøstre, Karen og Ellen Margrethe Jensen, fundet plads i Æglagerets udstillingssal.

Leder af Holbæk Museum, Albert Thomsen, startede kunstforeningen i 1933 sammen med kunstneren Sigurd Swane og de lokale malersøstre Karen og Ellen Margrethe Jensen, og de første udstillinger foregik på Holbæk Museum. I 1980 kunne kunstforeningens formand, Per Simonsen, så åbne de nuværende lokalerne i det tidligere Holbæk Ægpakkeri på Lindevej.

Gennem årene har utallige nye tiltag i form af surrealistiske, morsomme og spektakulære udstillinger og aktiviteter spankuleret gennem Æglageret. Som da kunstneren Andreas Vind med sin hustru flyttede sit bohave ind i Æglageret og boede der og lod sig udstille. Eller da de to provoer Jørgen Nash og Jens Jørgen Thorsen indtog Æglageret. Eller sanseudstillingen ”Hotel Aurelia”, hvor gæsterne kunne gå gennem otte forskelligartede rum og få sig en på opleveren.

Holbæk Kunstforening er i dag vokset med mange aktiviteter og flere nye tiltag. Udover otte-ni skiftende udstillinger om året, er der den årlige censurerede VK-udstilling, der er medlemsudstillinger, der er unge udstillinger fra Kunstlaboratoriet, talks om kunst, croquistegning, foredrag og musik.

Formanden for Holbæk Kunstforening, Jan Ibsen, åbner 90 års udstillingen med fernisering lørdag den 3. juni kl. 13-15. Åbningen er for alle, og der er gratis adgang.

Marianne Povelsen, juni 2023

Udstillingsperiode: d. 3. – 25. juni 2023